Utlänningskontrakt och debattartikel om mellanförskap!

Publicerat 2009-01-21 12:35:24:

Senaste numret av tidskriften Mana inleds med ett ironiskt utlänningskontrakt. 18 geniala paragrafer som vi både knyter nävarna (i medhåll) och skrattar högt åt:

"§7: Utlänningen skall vara ödmjuk utan att förfalla till svansande och inte svara emot när han/hon blir kallad "svartskalle", "djävla utlänning" eller "negerapa". 

§8: Utlänningen skall försöka glömma sitt hemlands traditioner och anamma de svenska, ty de äro de bästa i världen: midsommarstång, påskkärring, Lucia och smörgåsbord med rutten fisk, brännvin och ljummen läsk.

§11: Om utlänningen är en kvinna, skall hon icke försöka sätta gräns för hur närgången en svensk man får bli mot henne, ty de svenska männen äro jämställda. Oavsett om det handlar om handskakning, en hand på låret eller annan beröring, skall hon vara tacksam över att en svensk man vill integrera henne i det svenska samhället."

Läs hela: Kontrakt mellan en utlänning och det svenska samhället

Samma nummer innehåller även en helt grym debattartikel av Christina Hansen, där hon nämner oss: 

"Föreningen Mellanförskapet, som driver projekt med syftet att stärka självförtroendet hos ungdomar med ”blandad” bakgrund, kan vara början på en ny rörelse. För visst är vi många som har behov av att bearbeta upplevelser och känslor av identitet, ursprung och tillhörighet? Mellanförskapet har visat att det är människan som ska göra landet och inte landet som ska göra människan. Om integrationsdebatten ska kunna spegla verkligheten måste definitionen av ”en svensk” uppdateras."

Word!

Läs hela: Att leva i mellanförskap

(Mana #6, 2008)

author

KOMMENTARER