Rasknas #1: Fazers Kinapuffar

Publicerat 2009-05-28 12:42:00:

Mellanförskapet har en beef med Fazer. Vi dissar deras rasgodis, på samma sätt som vi dissar allt som säljs med hjälp av nidbilder.

Ingen kan lura i oss att Kina-snacks-"kinesen" är gullig, han är en rasistisk stereotyp. Han är lika pinsam som Anders Lundin i yellowface och Sissela Kyle i blåkläder i Allsång på Skansen. Vi struntar i att han prytt godispappret sedan 1961. Och huruvida han skulle vara "folkkär" eller inte. Vi tror inte att han tillför någonting för alla unga mellanos med kinesisk bakgrund som växer upp i Sverige idag. 

Att Fazer nyligen dumpade Golliwog-"Lakritstrollet", Tyrkisk Peber-mannen och "Geishan" var verkligen på tiden. Men varför försvarar och behåller de just "kinesen" in i det sista? Gör som vi, skriv till Fazer och fråga. 

Tips: lyssna på Fazers dåliga ursäkter i Danjel Nams radiodokumentär "Mamma kines, pappa japan" i P3 Special från 2007. Den är grym.

author

KOMMENTARER

Bra skrivet! Det är på tiden att människor vakanr upp och inser att gränsen mellan skämt och rasism är hårfin och ju mer vi fortsätter att tycka att alla dessa uttryck som kinapuffar, negerboll, negerkyss (finns i danmark) etc är ok så kan vi aldrig utvecklas till ett tolerant samhälle. Fattar inte att 97% av Sverige inte ställde sig emot detta. Vad säger det om vårat öppna och duktiga Sverige?

Anmäl Linda