What's in a name?

En del mellanos väljer att försvenska sina namn medan andra byter eller lägger till ett osvenskt. Vissa blir anklagade för att försöka bli något de inte är, som om ett namn inte kan förändras med ens identitet. Vad tänker ni?

Folkbokföringen

När jag fyllde arton ville jag byta min mammas "giftasnamn" mot hennes flicknamn och dessutom lägga till min pappas kinesiska efternamn (de var aldrig gifta). På Folkbokföringen var de allmänt otrevliga och sade att det ena efternamnet skulle bli ett mellannamn och det andra ett riktigt efternamn, vilket förstås kändes knas men fick gå ändå (vad jag förstår fungerar det fortfarande så). När jag sedan bytt menade de att en minsann inte kan hålla på och byta namn fram och tillbaka: "nu får du inte byta igen förrän du gifter dig" sade de. Som om ens privata skäl inte skulle vara goda nog.


Inlägget postades 2009-02-26 av Admellano

S

Jag tycker att folkbokföringsregistret är stela och inte kulturrelativistiska för jag får inte lov att ha första bokstaven i min mammas flicknamn som mellannamn, så som brukligt enligt filippinsk tradition. Det hade annars varit så coolt, att få en bokstav som representerar ett min mammas svenska efternamn som mellannamn enligt (pappas) filippinsk(-a) tradition!!


Inlägget postades 2009-02-26 av Svaddan