MELLANFÖRSKAPET FORUM

DITT MELLANFÖRSKAP

Är du barn till invandrare, adopterad, "blandbarn" eller känner du igen dig i mellanförskapet på andra sätt? Berätta!

Om att vara svensk i Mellanförskapet

Ingen tror att jag är svensk. Inte jag heller för den delen. Har aldrig känt mig hemma i de normerna och värderingarna. Men jag är ju det. Helt svensk. Flera generationer bakåt. Och inte är jag uppväxt i en invandrartät kommun heller. Onej. I min lilla skärgårdskommun där jag växte upp hade vi tre invandrare i hela skolan. Men jag tänkte aldrig på dem som annorlunda eller konstiga på nåt sätt. Snarare nu senare i livet jag börjat reflektera över hur det egentligen var för dem att komma till vår lilla kommun. Att de ju måste känt sig avvikande. Utanför. Min mamma var väldigt engagerad i de där tre första flyktingfamiljerna från Iran. Hon tog kvinnorna runt i vår lilla kommun, presenterade dem för alla i de lokala små butikerna, arrangerade iranska fester och såg till att de skulle komma till rätta, känna sig hemma. Jag var då 6år gammal. Och här formades mitt mellanförskap. Min karriär kom senare att bli inom musiken. Som sångerska och dansare. Här, som 6åring, mitt i denna underbara iranska musik som helt plötsligt strömmade in i mitt liv, kände jag mig hemma. Tonerna vibrerade i symbios med min själ, alla dansade, hela tiden. Jag var hemma. Hemma i mig själv. Men långt ifrån mina svenska kompisar. Sen fortsatte det. Omedvetet började jag ta avstånd från de svenska normer och värderingar som hela tiden skulle hindra mig från allt det roliga i livet. Allt det som var jag. Inte ta för mkt plats, inte sjunga hela tiden, inte dansa vart som helst, inte förstöra fina luciasånger med konstiga harmonier. När jag nu för en vecka sen fyllde 31 och hade en liten fest hemma såg jag helt plötsligt att jag inte hade en enda svensk kompis. I lägenheten vid en tidpunkt talades det fyra språk samtidigt. Min mamma sa med ett leende att det speglade min personlighet. Jo, tänkte jag. Precis så svensk känner jag mig.


Tråden skapades 2011-02-11 11:15:51 av

Diskutera

Presentation

Hej! Jag heter Amit och är född i Sverige av en svensk och en indisk far. Födelsestad: Lund, men uppvuxen i brukssamhället Karlskoga. Musiker, tonsättare, gestaltterapeut och har undervisat "interkulturell kommunikation" ...


Tråden skapades 2011-01-28 19:21:21 av Amit

Diskutera

What's in a name?

En del mellanos väljer att försvenska sina namn medan andra byter eller lägger till ett osvenskt. Vissa blir anklagade för att försöka bli något de inte är, som om ett namn inte kan förändras med ens identitet. Vad tänker ni?

2 inlägg. Senaste inlägget postat av Admellano, 2009-02-26


Tråden skapades 2009-02-26 14:57:46 av Admellano

Diskutera

Ett annat ord för "blandbarn"?

Vad vill vi som har två föräldrar från olika kulturer kalla oss, med ett ord? I vissas öron låter ordet "blandbarn" illa då det syftar till något som har med "blandras" att göra. Eller skulle man kunna säga att det är en slags förkortning av "blandkulturell"? "Halv" som i "halvsvensk" förminskar, måttar, delar upp oss. Har ni några andra förslag?

5 inlägg. Senaste inlägget postat av Svaddan, 2009-03-17


Tråden skapades 2008-12-10 14:30:45 av Admellano

Diskutera