Om MellanförskapetMellanförskapet är en känsla som delas av en växande grupp människor. Globaliseringen har skapat oss – vi är blandade, adopterade och barn till invandrare. Vi är chilenare som aldrig varit i Chile, indier från Dalarna och svensk-eritreaner. Vi är också invandrare som länge levt i exil.

I det traditionella Europa är vår blandade identitet en utmaning. ”Var kommer du ifrån, egentligen?” är en fråga vi får så ofta att vi själva börjar undra.

Samma ifrågasättande möter oss när vi reser ”hem”, och vi blir inkapslade i vad man kan kalla ett mellanförskap – ett slags utanförskap, utan tillflyktsort. I Sverige är vi invandrare och utomlands är vi svenskar.

Det är dags att skapa nya normer som ligger närmre våra hjärtan. Ingen ska trampa på oss för att vi inte passar in i deras världsbild. Vi avgör själva var vi hör hemma. Vi ska inte integreras i vårt eget hemland, utan ta plats i vår demokrati som alla andra medborgare.

Vi är människor som balanserar mellan sociala klasser, förflyttar oss mellan metropoler och småstäder och väljer själva vilka vi lever med. Vi rör oss mellan flera kulturer och skapar vår egen. Vi har alla vårt eget sätt att relatera till just vårt mellanförskap, men vår gemensamma nämnare är sökandet efter en plats där vår identitet inte blir ifrågasatt.

Tillsammans ska vi vända förvirring till stolthet. Att känna tillhörighet till mer än ett land eller en folkgrupp kan vara komplicerat, men också grunden till något stort. Mellanförskapet är viktigt för framtiden.

Det är dags att vakna. Världen förändras – varje sekund, varje minut, och varje gång en människa föds.

Respektera det.

 

/Mellanförskapet


Mellanförskapet är en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden. Sajten Mellanförskapet.se är ett fritt forum vars medlemmar inte nödvändigtvis delar varandras åsikter.


Foto: Alex Hinchcliffe