Imorgon på SH: "To Be Non-White in a Colour-Blind Society"

Postat den 1 mars 2010 kl. 15:42

"Conversations with Adoptees and Adoptive Parents in Sweden on Everyday Racism". Öppen föreläsning av Tobias Hübinette från Mångkulturellt Centrum på Södertörns Högskolas campus i Flemingsberg. På svenska. Läs mer här

Kl 15-17, rum PA 238, A-flygeln i Primus. 

author

Postat i: Adopterade , Event

Diskutera »

Sökes: intervjupersoner för uppsats vid Lunds universitet

Postat den 30 september 2009 kl. 14:53

Andrea Gustafsen söker utomeuropeiskt adopterade för en kandidatuppsats i sociologi. Hon vill undersöka hur frågor som rör ras/etnicitet och rasism/diskriminering kommuniceras i adoptivfamiljen utifrån de adopterades perspektiv.

Några av de frågor som kommer tas upp: hur har du och dina adoptivföräldrar talat om etnisk identitet? Har du upplevt diskriminering och rasism? Hur har dina föräldrar pratat om ditt ursprungsland och din bakgrund?

Andrea vill även gärna höra från dem vars upplevelser är att deras familjer inte pratade om dessa frågor och samtala om hur man har upplevt och tänkt kring det.

Intervjuerna kommer i första hand att ta plats i Lund/Malmö/Köpenhamnområdet, men det finns även möjlighet för att mötas i Stockholm under hösten. Anonymitet garanteras. Intervjuerna kommer ske avskilt och upptas på ljudband. Det kommer även finnas möjlighet att skriva ner dina erfarenheter och upplevelser och skicka dem till Andrea per brev eller e-post. 

Är du intresserad eller har frågor är du välkommen att kontakta Andrea Gustafsen via e-post: contact.andrea@hotmail.com eller telefon: 0730-757666 alt. +45 29927234

author

Postat i: Adopterade , Forskning

Diskutera »

"Adopterades rätt ignoreras"

Postat den 2 augusti 2009 kl. 12:02

Läs debattartikeln som våra mellanokompisar Patrik Lundberg och Tobias Hübinette och 4 andra adopterade skrivit under i dagens SvD. 

Mellanförskapet tycker att den stundtals uttryckta uppfattningen att adopterade ska vara tacksamma för att de fått komma till Sverige är förkastlig

author

Postat i: Adopterade

Diskutera »

Sri Lanka-adopterade och föräldrar välkomnas till rötterseminarium

Postat den 21 juli 2009 kl. 15:43

Den 9 augusti på restaurang Nam Kang i Stockholm. Kl 16.15-18.30 talar Daniel Cidrelius och andra om mötet med det förlorade landet, språket och familjen. Föreningen presenterar sig så här: 

"SLadopterad är en förening för adopterade från Sri Lanka som är över 18 år, har ett intresse för ursprungslandet samt vill vara delaktiga i en mötesplats för erfarenhetsutbyten. Då medlemmarna i denna förening är över arton år omtalas vi som ADOPTERADE och tilltalas som vuxna. Medlemskap, som är gratis, går att lösa på plats, för att få info om kommande aktiviteter."

Anmälan och frågor skickas till Daniel Cidrelius: Cidah789@hotmail.com

 

author

Postat i: Adopterade , Event

Diskutera »

Mellanförskapets kanon: "Blod är tjockare än vatten"

Postat den 29 maj 2009 kl. 14:50

Med pompa och ståt tänker vi framöver presentera en kulturell kanon för mellanos. Vill ni föreslå en bok, en film, en pjäs eller något annat kulturellt verk som ni tycker platsar på listan, skriv några rader om det och hojta!

Först ut är Astrid Trotzigs debutroman Blod är tjockare än vatten från 1997. Det är en slags memoar i vilken författaren beskriver sin upplevelse av att växa upp som adopterad i Sverige och även resan hon i vuxen ålder gör till Sydkorea. Det sparsmakade, poetiska språket och alla de fantastiska bilderna Trotzig förmedlar ger den här boken en självklar plats i vår mellanförskapskanon.

"1974 blev jag svensk medborgare. Jag har intyget i samma byrålåda som sidenväskan. Det ser mycket stiligt ut. Stämpel och underskrift av två myndighetspersoner på statens invandrarverk. Expeditionsavgiften var 115 kronor. Jag har bevis. Jag är svensk. 

Eller: Jag är både svensk och korean.

Eller: Jag är varken det ena eller det andra. Jag är mellan halvorna."

Låna boken på biblioteket eller köp den via ex. Bokbörsen.

author

Postat i: Adopterade , Mellanförskapskanon

Diskutera »

Sri Lanka-adopterades rötterseminarium

Postat den 21 maj 2009 kl. 12:56

Insamling av erfarenheter av mötet med den biologiska familjen. 

SL-adopterad, föreningen för vuxna adopterade från Sri Lanka, anordnar senare i år ett rötterseminarium för erfarenhetsutbyten kring mötet med den biologiska familjen på Sri Lanka. 

Om du är intresserad av att medverka, skriv gärna ner dina upplevelser av ditt möte med SL-familjen. Dina erfarenheter kommer att bli en resurs för andra adopterade som inte har träffat sin biofamilj och funderar på att göra det. Insamlade texter kommer att sparas som en del i en kunskapsbank. 

Din text bör förslagsvis innehålla tankar kring:

Varför eller vid vilken tidpunkt i ditt liv då du bestämde dig för att träffa din SL-familj, Hur du gick tillväga för att komma i kontakt med dem, Dina funderingar innan, under och efter mötet, samt annat som du anser vara av värde.

Texter och intresseanmälan mejlas till Daniel Cidrelius. Håll utkik på SLBV's hemsida mot slutet av juli för närmare info om exakt datum, tid och plats för seminariet.

author

Postat i: Adopterade , Event

Diskutera »