Årsmöte 2015

Postat den 7 februari 2015 kl. 22:03

Vi vill härmed välkomna alla medlemmar till Mellanförskapets årsmöte den 21 februari. Nedan finns kallelse och dagordning för mötet. Förutom val av nya styrelsemedlemmar kommer vi även kunna diskutera föreningens arbete och framtid. Vi kommer att se över vad föreningen gjort samt diskutera pågående projekt och tankar kring framtida projekt. Vad för slags förening vill vi att Mellanförskapet ska vara?

Hoppas vi ses!

/Styrelsen

 

 

Kallelse till årsmöte för föreningen Mellanförskapet

Datum: 21 februari, 2015

Tid: 13-17

Plats: Föreningslokalen, Hornstullstrand 9, Stockholm. Ring: 0709-99 04 70 så kommer vi och öppnar.

 

 

Dagordning

1. Mötets öppnande

2. Val av mötesordförande, sekreterare, rösträknare och protokolljusterare för själva mötet

3. Konstaterande av mötets laglighet och beslutsförhet

4. Godkännande av kallelse

5. Fastställande av dagordning

6. Verksamhetsberättelse och bokslut

7. Revisorns berättelse

8. Frågan om ansvarsfrihet för styrelsen

9. Fastställande av antal ordinarie ledamöter, minst tre, samt eventuella ersättare i styrelsen

10. Val av styrelse

11. Val revisor

12. Motioner, Föreningens framtid- idéer för framtida projekt

13. Verksamhetsplan och ekonomiska riktlinjer, fastställande av medlemsavgift samt övriga förslag från styrelsen

14. Val av valberedning

15. Övriga frågor

16. Mötets avslutande

 

 

Rösträtt

Vid årsmötet har alla närvarande vilka i föreningen löst medlemskap för innevarande år. Den avgående styrelsens ledamöter har inte rösträtt i fråga om styrelsens ansvarsfrihet.

 

Valberedning

Alla medlemmar kan nominera eller kandidera sig själv eller annan medlem till styrelsen. Nomineringar ska ha inkommit till styrelsen på info@mellanforskapet.se innan den 14 februari. Skriv namn och kontaktuppgifter samt något kort om vad du eller personen du vill nominera skulle vilja bidra med till styrelsearbetet. Medlem kan vem som helst bli som registrerar sig och godkänner föreningens stadgar här på sajten.

 

Motionsrätt

Alla medlemmar i föreningen har rätt att lämna motion till föreningens årsmöte. Motionen skall vara underskriven av minst en motionär. Motionen skall vara styrelsen tillhanda senast den 14 februari.

All motioner och övriga frågor kring årsmötet kan skickas till info@mellanforskapet.se 

author

Postat i: Event , Mellanförskapet

Diskutera »

Mellanförskapet medverkar i utställning i höst.

Postat den 29 september 2012 kl. 21:26

1 november öppnar "Varning för ras" på Mångkulturellt Centrum. En utställning om den svenska vitheten och den framtida svenskheten:

"Vi vill prata med dig om att vi i Sverige idag gör skillnad på människor utifrån hur vi ser ut. Att vi gör ras. Vi vill prata med dig om det här med ras så att vi tillsammans kan se och ifrågasätta. Vad menar vi med att ras görs? Vad betyder ras och vithet för oss idag? Vilka ras-risker kan du se? Vilket samhälle vill du ha?"

Mellanförskapet kommer att medverka med texter i en bok som blir en del av utställningen. 

Mer info här inom kort. 

author

Postat i: Event , Forskning , Mellanförskapet

Diskutera »

Rebecca Walker på Mångkulturellt Centrum 10 maj.

Postat den 10 maj 2011 kl. 14:38

Komsi, komsi till kvällens föredrag kl 18. Vi har bjudit in vår stora idol, världens bästa Rebecca Walker (US) för att läsa ur självbiografin "Black White & Jewish - Autobiography of a Shifting Self" och tala om antologin "One Big Happy Family". Efteråt följer ett öppet samtal om mellanförskap!

Ni som inte kan närvara: kolla in intervjun med Rebecca i Kulturnyheterna i SVT1 kl 19!

Tid: Tisdag 10 maj 18-20 (med fikapaus)

Plats: Mångkulturellt Centrum, Fittja gård (Värdshusvägen 7)

Fri entré. 

author

Postat i: Event , Mellanförskapet

Diskutera »

"Vägen bort från vi och dom-journalistiken"

Postat den 10 mars 2010 kl. 16:47

Arash Mokhtari från Quick Response pratar på Mångkulturellt Centrum imorgon.

"Sverige har förändrats demografiskt, men beskrivs fortfarande ofta som helsvenskt i många nyhetsmedier. Förorten dyker upp i den negativa rapporteringen om kriminalitet, arbetslöshet och segregationsproblem, alternativt som ett exotiskt inslag. Quick Response har i tio år granskat nyhetsrapporteringen om invandring, integration och främlingsfientlighet, och arbetat för att journalistiken ska kunna bli bättre på att bevaka det nya Sverige, och bli mer inkluderande och mer angelägen för fler läsare, tittare och lyssnare." 

Torsdag 11 mars kl 18-20, Mångkulturellt Centrum, Fittja gård

Länk till Facebook-event.

author

Postat i: Event , Media

Diskutera »

Imorgon på SH: "To Be Non-White in a Colour-Blind Society"

Postat den 1 mars 2010 kl. 15:42

"Conversations with Adoptees and Adoptive Parents in Sweden on Everyday Racism". Öppen föreläsning av Tobias Hübinette från Mångkulturellt Centrum på Södertörns Högskolas campus i Flemingsberg. På svenska. Läs mer här

Kl 15-17, rum PA 238, A-flygeln i Primus. 

author

Postat i: Adopterade , Event

Diskutera »

Me and My Nose - kortfilmsvisning

Postat den 8 februari 2010 kl. 12:16

 

Ziska Szemes nya film visas på Cinemateket i Köpenhamn på fredag. Mellanförskapet finns på plats för att presentera föreningen. Ur SFI:s Filmdatabas

Ziska Szemes ovanligt markanta näsa är anledningen till att alla och envar ständigt ifrågasätter hennes ursprung och nationalitet. Ziska är svensk, och filmen Me & My Nose är regissörens mission att få lov att vara det, utan att jämt och ständigt behöva förklara sig. Som publik följer vi med när Ziska ger sig ut på en resa för att finna sin identitet.

Fredag 12 februari 16:30, Cinemateket, Gothersgade 55 Köpenhamn. Efter visningen gästprat och förfriskningar i Asta-baren. 

Biljetter köpes via Cinematekets biljettkassa, tel. +45-3374 3412. 

Filmen hade svensk premiär under Göteborgs filmfestival och kommer även att visas under dokumentärfestivalen Tempo i mars. 

author

Postat i: Event , Film , Mellanförskapet

Diskutera »

Interfems makthandbok och vårseminarier

Postat den 2 februari 2010 kl. 13:02

Tankesmedjan Interfem har gett ut en fantastisk handbok. Makthandbok - för unga feminister som (be)möter rasism och sexism i föreningslivet är gratis och kan laddas ner eller beställas via Interfems hemsida. Den har också en egen blogg

För mellanos som befinner sig i Stockholm under våren anordnar Interfem fyra hyperintressanta seminarier på ABF-huset på Sveavägen 41, det första redan imorgon: 

Afrosvensk i det nya Sverige - en kärleksförklaring och ett försoningsbrev. Onsdag 3 februari, kl 17:30. Redaktören Cecilia Gärding och en av författarna i antologin samtalar om hur man kan skapa nya unga författare med invandrarbakgrund i Sverige och varför deras röster behövs.

Antirasistisk afton. Torsdag 15 april, kl 17:30. 
17:30 - 18:30 Postkoloniala dialoger: Victoria Kawesa och Viktorija Kalonaityte.
18:30 - 19:00 Fikamingel och diktläsning: Maria Pilar Reyes.
19:00 - 20:00 Antirasistisk konst och teater: Yael Feiler och Tiina Rosenberg.

Sexifierad, rasifierad och ideologiserad våldslegitimering i den svenska staden. Onsdag 5 maj, kl 17:30. Medverkar gör Diana Mulinari och Irene Molina.

Diskriminering, sexism och rasism kring "slöjan". Onsdag 2 juni, kl 17:30. Medverkar gör bland andra Jamina El Hajoui, Shadi Larsson och Zakia Khan.

Obs! Man måste vara/bli medlem i Interfem för att få gå på seminarierna, det kostar 100 kr (20 kr för studenter, arbetslösa och pensionärer) för ett år. 

author

Postat i: Event

Diskutera »

Mellanförskapet på Malmö Högskola

Postat den 6 oktober 2009 kl. 15:30

Imorgon, onsdag 7 oktober håller vi föredrag under Perspektivdagarna. Om "Den blandade erfarenheten - att växa upp i mellanförskap" pratar vi mellan kl 13 och 14 i Orkanen på Nordenskiöldsgatan 10. Vill ni komma, skicka ett mail till info@mellanforskapet.se senast kl 11 imorgon, så fixar vi in er. 

Vill ni ses senare på kvällen, följ vår Twitter så kanske vi kan hooka upp någonstans!

Läs mer på Perspektivdagarnas dagsscheman.

author

Postat i: Event , Mellanförskapet

Diskutera »

Sri Lanka-adopterade och föräldrar välkomnas till rötterseminarium

Postat den 21 juli 2009 kl. 15:43

Den 9 augusti på restaurang Nam Kang i Stockholm. Kl 16.15-18.30 talar Daniel Cidrelius och andra om mötet med det förlorade landet, språket och familjen. Föreningen presenterar sig så här: 

"SLadopterad är en förening för adopterade från Sri Lanka som är över 18 år, har ett intresse för ursprungslandet samt vill vara delaktiga i en mötesplats för erfarenhetsutbyten. Då medlemmarna i denna förening är över arton år omtalas vi som ADOPTERADE och tilltalas som vuxna. Medlemskap, som är gratis, går att lösa på plats, för att få info om kommande aktiviteter."

Anmälan och frågor skickas till Daniel Cidrelius: Cidah789@hotmail.com

 

author

Postat i: Adopterade , Event

Diskutera »

Ansök till Mellanoveckan 27 juli-2 augusti!

Postat den 7 juli 2009 kl. 13:55

7 dagar med 7 mellanos från Frankrike. Om några veckor bjuder vi hit ett gäng mellanoungdomar från Paris-förorten Bagnolet för att tillbringa en intensiv utbytesvecka tillsammans med 7 svenska mellanos på Subtopia i Botkyrka. Du kanske är en av dem?

-Är Du mellan 18 och 25 år och känner igen dig i mellanförskapet?

-Vill Du göra din röst hörd genom skrivande, måleri och andra uttryck, samt träffa engagerade konstnärer, journalister, forskare och aktivister?

-Vill Du utbyta tankar och jämföra erfarenheter med ett gäng franska mellanos från Bagnolet utanför Paris?

Mat och logi ingår, utbytet är gratis och görs möjligt av Stiftelsen Framtidens Kultur

Schemat för veckan är ännu inte helt färdigställt, men medverkar på föreläsningar och studiebesök gör bland andra: Mångkulturellt CentrumInterfem, Zappo, Tobias Hübinette och Marcus Mårtenson

Ansök här före 15 juli!

OBS! Vi ber om ursäkt till er som skickat er ansökan till utbyte@mellanforskapet.se - den adressen har strulat. Skicka till info@mellanforskapet.se istället - än är det inte för sent!

author

Postat i: Event , Mellanförskapet , Mellanoveckan '09

Diskutera »

Bästa sommartipset: häng på Fryshuset!

Postat den 27 maj 2009 kl. 12:35

För alla ungdomar upp till 20 år.

Fryshuset anordnar Lovely Days i sommar, på vardagar kl 10-18 mellan 15 juni och 6 augusti kan man delta i alla deras aktiviteter, exempelvis basket, skateboard, självförsvar, yoga, musik, dans, teater, DJ-kurser, konserter och diverse workshops. Det kostar bara 100 kronor i medlemsavgift för hela sommaren och då ingår lunch i matsalen! Helt grymt!

Lovely Days på Fryshusets hemsida

author

Postat i: Event

Diskutera »

Sri Lanka-adopterades rötterseminarium

Postat den 21 maj 2009 kl. 12:56

Insamling av erfarenheter av mötet med den biologiska familjen. 

SL-adopterad, föreningen för vuxna adopterade från Sri Lanka, anordnar senare i år ett rötterseminarium för erfarenhetsutbyten kring mötet med den biologiska familjen på Sri Lanka. 

Om du är intresserad av att medverka, skriv gärna ner dina upplevelser av ditt möte med SL-familjen. Dina erfarenheter kommer att bli en resurs för andra adopterade som inte har träffat sin biofamilj och funderar på att göra det. Insamlade texter kommer att sparas som en del i en kunskapsbank. 

Din text bör förslagsvis innehålla tankar kring:

Varför eller vid vilken tidpunkt i ditt liv då du bestämde dig för att träffa din SL-familj, Hur du gick tillväga för att komma i kontakt med dem, Dina funderingar innan, under och efter mötet, samt annat som du anser vara av värde.

Texter och intresseanmälan mejlas till Daniel Cidrelius. Håll utkik på SLBV's hemsida mot slutet av juli för närmare info om exakt datum, tid och plats för seminariet.

author

Postat i: Adopterade , Event

Diskutera »

Tips om Hiphop-kollo för tjejer!

Postat den 21 april 2009 kl. 13:58

Tjejer 14-18 år sökes till Popkollo i sommar. Det går av stapeln 1-9 augusti i Malmö. En vanlig dag kan man få skriva texter, spela in i studio, producera egna beats och träffa grymma svenska rappare. Läs mer och ansök på Popkollos hemsida.

author

Postat i: Event

Diskutera »

Mellanförskapet tackar för senast!

Postat den 21 april 2009 kl. 13:49

Kvällen på Mångkulturellt Centrum i torsdags blev superlyckad. Tack alla ni som kom och lyssnade, deltog i samtalet och hängde med på eftersnacket! Och förstås, tack till Tobias Hübinette för att vi fick komma och för det fantastiskt intressanta föredraget om blandades historia. 

Flera vi pratade med vill att Mellanförskapet ska börja fixa hangout-träffar i Stockholm framöver. Vi kollar på det! Om du var där, mejla gärna en rad så att vi kan hålla kontakten. 

author

Postat i: Event , Mellanförskapet

Diskutera »

Kom och lyssna på Mellanförskapet!

Postat den 6 april 2009 kl. 10:59

16 april på Mångkulturellt Centrum i Botkyrka, Stockholm. Vi presenterar oss och pratar om hur det är att vara mittemellan i dagens Sverige. Asienforskaren Tobias Hübinette berättar om hur blandbarn betraktats och behandlats i historien. Det är fri entré och kommer att bli grymt, ta med intresserade vänner och bekanta!

Tid: 16 april 2009 kl 18-20

Adress: Mångkulturellt Centrum, Fittja Gård. T-bana Fittja, ta höger med stationsentrén i ryggen och följ gångvägen och trappan mellan husen ned till höger. Ta vänster på gångvägen nedan och följ den några hundra meter tills ni kommer till Fittja Gård. Mångkulturellt Centrum ligger i det nybyggda huset till höger. 

Karta.

Mer info på Mångkulturellt Centrums hemsida

(I samarbete med ABF Botkyrka-Salem)

author

Postat i: Event , Mellanförskapet

Diskutera »

Seminarium om mångfaldsjournalistik!

Postat den 6 april 2009 kl. 10:37

"Främlingsfientliga partier och Mångfaldsjournalistik". Om det handlar heldagsseminariet som Fojo (Institutet för fortbildning av journalister), Quick Response och Paraplyprojektet arrangerar den 17 april i Stockholm. Läs mer och anmäl dig här

author

Postat i: Event , Media

Diskutera »