Mellanförskapet medverkar i utställning i höst.

Postat den 29 september 2012 kl. 21:26

1 november öppnar "Varning för ras" på Mångkulturellt Centrum. En utställning om den svenska vitheten och den framtida svenskheten:

"Vi vill prata med dig om att vi i Sverige idag gör skillnad på människor utifrån hur vi ser ut. Att vi gör ras. Vi vill prata med dig om det här med ras så att vi tillsammans kan se och ifrågasätta. Vad menar vi med att ras görs? Vad betyder ras och vithet för oss idag? Vilka ras-risker kan du se? Vilket samhälle vill du ha?"

Mellanförskapet kommer att medverka med texter i en bok som blir en del av utställningen. 

Mer info här inom kort. 

author

Postat i: Event , Forskning , Mellanförskapet

Diskutera »

Efterlysning: mellanos ca 23-30 år till uppsats, Stockholms universitet

Postat den 18 mars 2011 kl. 18:09

Johan Nikula, blivande socionom, letar fyra intervjupersoner till kandidatuppsats. Personerna bör vara ungefär 23-30 år gamla och definiera sig själva som mellanos, samt ha reflekterat en del kring sitt mellanförskap. Intervjuerna kommer att göras var för sig, i Stockholm med näraliggande orter mellan 23 mars och 13 april och kommer att ta runt en timme. Anonymitet garanteras och som tack får man en biobiljett. 

Maila till johan.nikula@gmail.com eller ring 0735-35 02 06. 

Tjo!

author

Postat i: Forskning

Diskutera »

Efterlyses: blandade med arabisk bakgrund och par bestående av två blandade

Postat den 30 september 2009 kl. 15:05

Vår nya mellanokompis Linda Shamma Östrand letar blandade mellanos. Linda studerar på sitt andra master-år vid Institutionen för Fri Konst (programmet Konst i Offentligheten) på Konstfack. Ett av de verk som ingår i studien riktar sig mot personer som, liksom Linda, har föräldrar av två olika nationaliteter. Förhoppningen är att i December '09 kunna presentera ett utkast i form av fotografiska porträtt. 

"Då mina föräldrar är ifrån Söderhamn, Sverige respektive Jericho, Palestina har jag särskilt kommit att inrikta mig mot den halv-arabiska respektive halv-europeiska ”nationaliteten”. Min ambition är att träda in i, försöka förstå och formulera den mellanform som jag själv är en representant för." 

Så, har du arabisk och europeisk bakgrund, hör av dig!

En annan del av arbetet heter "Lika söker lika" och handlar om föreningar mellan mellanos. Är du gift, sambo, ihop (eller liknande) med en person som liksom du har föräldrar från olika länder, hojta!

Kontakta Linda Shamma Östrand:

Mobil: 0709-399666
E-mail: linda@vertigo.se

author

Postat i: Blandade , Forskning

Diskutera »

Sökes: intervjupersoner för uppsats vid Lunds universitet

Postat den 30 september 2009 kl. 14:53

Andrea Gustafsen söker utomeuropeiskt adopterade för en kandidatuppsats i sociologi. Hon vill undersöka hur frågor som rör ras/etnicitet och rasism/diskriminering kommuniceras i adoptivfamiljen utifrån de adopterades perspektiv.

Några av de frågor som kommer tas upp: hur har du och dina adoptivföräldrar talat om etnisk identitet? Har du upplevt diskriminering och rasism? Hur har dina föräldrar pratat om ditt ursprungsland och din bakgrund?

Andrea vill även gärna höra från dem vars upplevelser är att deras familjer inte pratade om dessa frågor och samtala om hur man har upplevt och tänkt kring det.

Intervjuerna kommer i första hand att ta plats i Lund/Malmö/Köpenhamnområdet, men det finns även möjlighet för att mötas i Stockholm under hösten. Anonymitet garanteras. Intervjuerna kommer ske avskilt och upptas på ljudband. Det kommer även finnas möjlighet att skriva ner dina erfarenheter och upplevelser och skicka dem till Andrea per brev eller e-post. 

Är du intresserad eller har frågor är du välkommen att kontakta Andrea Gustafsen via e-post: contact.andrea@hotmail.com eller telefon: 0730-757666 alt. +45 29927234

author

Postat i: Adopterade , Forskning

Diskutera »